Recreatiewoning verzekering 

Een eigen recreatiewoning zoals een chalet, tuinhuis, strandhuis of stacaravan wie wil dat nou niet? Heerlijk relaxen ontspannen in je eigen huis, maar toch ergens anders dan “thuis”. Maar ook dit onderkomen moet je verzekeren voor schade door onder andere brand, diefstal en storm. Standaard ben je ook verzekerd voor schade die je recreatiewoning veroorzaakt aan een ander. Gebruik je je vakantiehuis niet alleen zelf, maar verhuur je hem ook? Dan kun je dat meeverzekeren.

Welke risico’s dekt een recreatiewoning verzekering

In de basis zijn de volgende zaken doorgaans standaard verzekerd:

  • Je recreatiewoning met een vaste standplaats in Nederland is verzekerd. De recreatiewoning moet jouw eigendom zijn en mag niet permanent bewoond of verhuurd worden. Ook moet er een kook- en slaapgedeelte zijn.
  • Je recreatiewoning is verzekerd tot het door jou opgegeven bedrag. Dit bedrag is gebaseerd op de waarde van de recreatiewoning. De max. vergoeding is de herbouwwaarde of de aankoopwaarde van de recreatiewoning, afhankelijk van het type.
  • De verzekeraar vergoedt schade aan je spullen (inboedel) in de recreatiewoning tot het verzekerde bedrag. Dit bedrag bepaal je zelf. Het eerste jaar krijg je de nieuwwaarde van je spullen vergoed, daarna de dagwaarde. Voor de vergoeding wordt meestal gebruik gemaakt van een afschrijvingslijst.
  • De verzekeraar vergoedt breuk van de ruiten in je recreatiewoning door vrijwel alle oorzaken. De ruiten in je recreatiewoning zijn meestal niet verzekerd tijdens bouw, aanbouw of verbouw, of als de woning is gekraakt of langer dan 3 maanden leegstaat.
  • Schade aan je recreatiewoning door vandalisme van iemand die onrechtmatig je recreatiewoning binnen is gedrongen, is verzekerd.
  • Schade door vandalisme aan de buitenzijde van je recreatiewoning, zoals graffiti, is niet verzekerd.
  • Je kunt kiezen voor de aanvullende dekking “verhuur”. Bijvoorbeeld als je jouw recreatiewoning verhuurt aan toeristen, familie of vrienden. Verhuur aan toeristen mag maximaal een beperkt aantal weken per jaar. En er moet altijd een huurovereenkomst zijn waarop officieel is aangegeven wie de huurder is.
  • Heeft je recreatiewoning een aanbouw of bijgebouw? Dan kun je deze meeverzekeren. De dekking is hetzelfde als de dekking die je kiest voor je recreatiewoning.
  • We vergoeden schade door of met je recreatiewoning aan anderen en hun spullen, waarvoor jij aansprakelijk bent tot een max. bedrag per gebeurtenis.
  • Indien er schade is aan de tuin is dit doorgaans verzekerd tot 10% van het verzekerde bedrag voor de recreatiewoning, met een vastgesteld maximum.
    Voor de tuin geldt de Basisdekking, ook als je Allriskdekking hebt gekozen.
  • Diefstal is alleen verzekerd als er zichtbare braaksporen zijn aan je recreatiewoning, de aanbouw of het bijgebouw. Diefstal van zonnepanelen, voortent of luifel is alleen verzekerd als je dit meeverzekerd hebt. Diefstal van inboedel uit je tuin is niet verzekerd.


Keuze voor Allriskdekking?
Schade aan je recreatiewoning door vallen, stoten, botsen en andere ongelukjes is niet verzekerd. Zoals een kast die omvalt en daardoor de vloer beschadigt. Wil je dit wel verzekeren, kies dan de aanvullende dekking Allrisk. Maar ook bij een Allriskdekking is niet alles verzekerd. ast die omvalt en daardoor de vloer beschadigt. Wil je dit wel verzekeren, kies dan de aanvullende dekking Allrisk. Maar ook bij een Allriskdekking is niet alles verzekerd.

Wij helpen u graag om het aanbod van verzekeraars te vergelijken en kijken samen met u welke verzekering passend is voor uw recreatiewoning.

Chat openen
Hallo, hoe kan ik u helpen?