Annuleringsverzekering 

Vlak voor de vakantie wordt u ziek. Of u krijgt plotseling dat huurhuis aangeboden waar u al jaren op wacht. U moet de reis annuleren, maar bent dan wel het geld kwijt dat u aan de boeking besteed heeft. Een annuleringsverzekering biedt dan uitkomst.

Welke risico’s dekt een annuleringsverzekering

Als u door onvoorziene omstandigheden uw reis moet annuleren of afbreken vergoedt de annuleringsverzekering (een deel van) de kosten die u voor de reis gemaakt heeft. Reisverzekeraars hanteren verschillende annuleringsvoorwaarden. Over het algemeen worden de volgende gebeurtenissen als onvoorziene omstandigheden opgevat:

  • Overlijden, ziekte of ongeval van uzelf.
  • Overlijden, ziekte of ongeval van familieleden in de 1e of 2e graad of van uw huisgenoten.
  • Een medisch noodzakelijke ingreep bij u, uw partner of uw kinderen.
  • Werkloosheid als gevolg van ontslag.
  • Definitieve ontwrichting van uw huwelijk.
  • Accepteren van een nieuwe baan als u werkloos bent.
  • Accepteren van een nieuwe huurwoning.


Daarnaast kunnen verzekeraars andere annuleringsvoorwaarden hanteren, bijvoorbeeld het onverwachts krijgen van een adoptiekind, verlies of diefstal van de reisdocumenten, de aankoop van een woning of ernstige ziekte of overlijden van uw hond, kat of paard. Bepaal van te voren voor welke gebeurtenissen u zich wilt verzekeren.

U doet er goed aan de annuleringsverzekering binnen 7 dagen na de boeking af te sluiten. Sluit u de verzekering later af dan is annulering op basis van bestaande ziekten en kwalen uitgesloten.

Als u zelf uw reis samenstelt, bijvoorbeeld het vliegticket en de accommodatie los van elkaar boekt, bent u soms per onderdeel verzekerd. Wanneer één onderdeel van de reis uitvalt, krijgt u alleen voor dat deel een vergoeding. Daarom nemen wij in die situaties de dekking ‘samengestelde reis’ op in de polis.

Doorlopende annuleringsverzekeringen zijn er in vele vormen en varianten. Ieder weer met eigen dekkingen en specifieke voorwaarden. De hoogte van de premie is vaak van meerdere factoren afhankelijk. Een kortlopende annuleringsverzekering is vaak alleen interessant indien u incidenteel en dan ook voor korte duur op vakantie gaat. Gaat u in de zomer een paar weken op vakantie, dan is een doorlopende annuleringsverzekering al snel interessanter en voordeliger. Zeker als u dit jaarlijks ook nog combineert met bijvoorbeeld een weekje wintersport, stedentrip en af en toe een weekendje weg.

Het is doorgaans gebruikelijk dat een annuleringsverzekering als extra rubriek wordt meegenomen in een (doorlopende, of kortlopende) reisverzekering

Wij helpen u graag om het aanbod van verzekeraars te vergelijken en kijken samen met u welke reisverzekering passend is voor uw situatie.

Chat openen
Hallo, hoe kan ik u helpen?